Miksi maahantuonti on tärkeä asia Suomessa

Globalisaation seurauksena lisääntynyt maahantuonti on saanut maapallomme vaikuttamaan kovin pieneltä. Nykyään Suomessa voidaan nautiskella banaaneita ympäri vuoden, eikä eteläisissäkään maissa pidetä hirvenlihaa enää vain tarujen ihmeenä.

Maahantuonti on ilmiönä suhteellisen tuore. Vielä pari sataa vuotta sitten maailman maat olivat kaikki suhteellisen omavaraisia, eikä olisi tullut mieleenkään, että varsinkaan rahvaalla voisi olla mahdollisuuttakaan saada itselleen jotakin kaukomailta tuotua. Kauppaa on maiden välillä toki käyty jo pitkään, mutta alkuaikoina ulkomaiset herkut olivat lähinnä ylhäisön herkkuja.

Vasta viime vuosikymmeninä yleistynyt ilmiö, globalisaatio, on aiheuttanut sen, että kaikilla varallisuusluokilla on mahdollisuus saada haltuunsa jotakin maahantuotua. Itse asiassa juuri kenellekään nykymaailmassa asuvalle suomalaiselle pelkästään oman maan tuotteilla asuminen ei tulisi edes mieleenkään.

Vaikka nyt globalisaation jälkimainingeissa se onkin saanut useita vastaliikkeitä aikaiseksi, ja ihmiset yrittävät vahvasti suosia kotimaista, on globalisaatiolla eli maapalloistumisella asiakastyytyväisyyskysely  myös monia hyviä ominaisuuksia. Mitkä ovat globalisaation, eli maapalloistumisen aiheuttaman maahantuonnin hyviä puolia, tätä pohdimme artikkelissa lisää.

Suomen sääolot ovat epävakaat – omavaraisena pärjääminen on iso kysymysmerkki

Vielä pari sataa vuotta sitten omavaraisuus oli köyhemmän luokan ainoa toivo – ja juuri tämä olikin suuri syy suurelle kuolleisuudelle. Suomen sääolot ovat maailman sääolojen asteikolla erittäin epävakaat, ja yhden yön halla saattoi viedä koko sadon. Tämä tarkoitti tyhjiä vatsoja suunnilleen seuraavaksi vuodeksi.

Suomen leveysasteilla myös viljeltävien erilaisten ruoka-aineiden lukumäärä on hyvin rajallinen, joten globalisaatio on ruoasta pitäville suomalaisille todellakin siunaus. Nykyään ruokakaupat ovat pulloillaan ruokaa, eikä perheen tarvitse itse kasvatella itselleen vatsantäytettä.

Saat nauttia monista herkuista ympäri vuoden

Vielä sata vuotta sitten ei olisi voitu kuvitellakaan, että suomalainen ihminen voisi herkutella banaanilla Suomen talvessa. Nykyään suomalainen saa nauttia kaikista maailman herkuista, ja muutenkin miltei koko maapallon annista milloin vain. Maistuivat sinulle sitten banaanit, kookospähkinät tai avokadot, voit koska tahansa poiketa lähikauppaan ostamaan niitä. Voisitko kuvitellakaan toisenlaista elämää?

Saat maistella maailman makuja kotonasi

Pizza, lasagne, borssikeitto, donitsit, riisi, kahvi, macaronsit… Jos sinulle maistuu muukin ruoka kuin kaurapuuro tai ruisleipä, saat kiittää globalisaatiota suurin halauksin! Nykyään sinun ei tarvitse mennä kauaskaan, että saat nauttia eksoottisia makuja. Pystyt nimittäin nauttimaan niistä koti-Suomessa.

Kukapa olisi voinut kuvitellakaan, että voit Suomessa mennä ulos syömään intialaiseen, ranskalaiseen, espanjalaiseen, aasialaiseen, italialaiseen, kenialaiseen tai vaikkapa meksikolaiseen ravintolaan? Nyt se on mahdollista, ja kaikki näitä ruokia voit ostaa vaikkapa tavallisesta ruokakaupastasi.

Saat ruokaa varmasti edullisin hinnoin

Globalisaation mukana on tullut myös yksi ehkä yllättäväkin ilmiö, nimittäim hintojen lasku. Jatkuvasti kasvava kilpailu nimittäin on tehnyt sen, että yritysten hintakamppailu kääntyy jatkuvasti kuluttajien eduksi. Lisäksi köyhemmistä maista tulevat tuotteet tuppaavat valmistuskulujensa edullisuudesta johtuen olemaan suomalaisten hintatasoon nähden hyvin edullisia. Tällä on tietenkin valmistusmaassa hyvin haitallisia sivuvaikutuksia, kuten työläisten kehno palkka, mutta tällaisiin ongelmiin yritetään pureutua jatkuvasti, ja niitä pyritään kitkemään parhaan mukaan.

Nykymaailmassa tulee helposti unohdettua, että vaikkapa kahvin kaltaiset “elintärkeät” tuotteet ovat itse asiassa tuontitavaraa, jota ei ilman maahantuontia olisi.