
Pohjoismainen sää asettaa tiukat rajat sille, millaisia kenkiä Suomessa voi käyttää ja käytännöllisyys usein voittaa huppumuodikkuuden, kun valitaan sopivia jalkineita. Suurin osa suomalaisten ostamista jalkineista on tuotu ulkomailta, ja vaikka Suomessa hiukan omaa jalkineteollisuutta onkin, on se ollut hiipumassa jo muutaman vuosikymmenen. Suomessa olevissa jalkinetehtaissa valmistetaan lähinnä klassisia kenkiä, ei niinkään muotijalkineita.
Muotijalkineet voidaan jaotella neljään eri kategoriaan. Näitä ovat:
-
Edullinen massatuotanto
Nämä kengät valmistetaan ulkomailla, niin sanotuissa halpatuotantomaissa, jotka yleensä sijaitsevat Aasiassa. Jälleenmyyjiä ovat esimerkiksi H&M, Din Sko sekä hypermarketit.
-
High Street-kengät
Nämä jalkineet on valmistettu myös massatuotantona, mutta laadukkaammista materiaaleista. Esimerkiksi Vagabond, Clarks ja Toms ovat esimerkkejä tämän kategorian merkeistä. Näitä kenkiä voi hankkia helposti internetistä, esimerkiksi osoitteesta Footway.fi.
-
Designer-kengät
Näitä ovat esimerkiksi Donna Karan ja Saint Vacant. High street-kengistä ne eroavat lähinnä hinnassa ja merkkien markkinoissa. Internet-myynti tosin tasoittaa hintaeroja mukavasti.
-
Luksus-kengät
Jimmy Choo, Valentino, Manolo Blahnik ja tietysti punapohjaiset Christian Louboutinit kuuluvat tähän kategoriaan.
Eniten Suomeen tuodaan juuri ykkös- kakkoskategorian kenkiä. Suomalaisia kenkäsuunnittelijoita on jonkin verran, mutta heidän kenkänsä valmistetaan ulkomailla. Tuttuja suomalaisia ni
miä kenkämuodin huipulta ovat kenkäsuunnittelijat Minna Parikka, Janne Laxin Saint Vacant sekä Terhi Pölkki. Supisuomalaisia kenkämerkkejä ovat Janita, Jalas, Sievin Jalkine Oy, sekä TopMan. Muotijalkineiksi näitä ei ehkä voi kutsua, sillä valmistus nojaa vahvasti perinteisiin. Myös tehtaiden koneet ovat vanhanaikaisia.
Muotivaatteen hinta suurennuslasin alla
Viime aikoina on ollut paljon puhetta siitä, minkälaisissa oloissa muotivaatteet ja -jalkineet valmistetaan. Nykymaailma on myös herkistynyt ympäristönsuojelulle, joten myös näiden, usein Aasiassa sijaitsevien tehtaiden ympäristövaikutuksista ollaan kiinnostuneita. Maahantuojat saattavat olla tietoisia esimerkiksi alihankkijoista, mutta alihankkijoiden alihankkijoista on harvalla mitään käsitystä. Tämä ei ole yksinomaan maahantuojien vika, usein valmistajat eivät joko halua kertoa tai eivät yksinkertaisesti tiedä.
Kengät tehdään useimmiten nahasta, joka on tällä hetkellä paras ja kestävin materiaali jalkineisiin. Nahka usein parkitaan kemiallisesti, joka kuormittaa luontoa kovasti. Parkitsemisaineena on usein kromiyhdiste, joka asettaa sekä parkitsemistehtaan työntekijät, että ympäristön vaaraan. Paikoin käytetään myös kasviparkittua nahkaa, joka on yhtä kestävää, mutta lempeämpää ympäristölle ja tekijöille.
Puhtaat vaatteet – projekti
”Puhtaat vaatteet” on Euroopan Unionin tukema hanke, jonka tarkoituksena on aktivoida kuluttajia vaatimaan parempia oloja kenkien tekijöille. Me kaikki rakastamme kenkiä ja suomalaiset ovat eturintamassa suojelemassa ympäristöä. Suomalainen Sievi-jalkine onkin ensimmäinen eurooppalainen kenkävalmistaja, joka on ympäristösertifioitu.