
Oletko kenties huomannut Suomessa jollekin ulkomaalaiselle tuotteelle tarvetta, mutta itse tuotetta ei myydä mielestäsi tarpeeksi tai ollenkaan kotimaisilla markkinoilla? Maahantuonti kiinnostaa tänä päivänä monia, vaikka työ kuulostaakin prosessina monimutkaiselta. Maahantuonnin ei kuitenkaan aina tarvitse olla monikansallista miljoonabisnestä, sillä pienikin yritys voi alkaa tuomaan maahan tavaraa ja muita tuotteita.
Maahantuontiyrityksen voi aloittaa pienestä
Maahantuonnin ei tarvitse olla riskialtista bisnestä ja varsinkin, jos alla ei ole aikaisempaa kokemusta, kannattaa yritystoiminta aloittaa pienestä. Mielessä tulisi aina pitää realistiset tavoitteet; jokainen maahantuontiyritys ei tule nousemaan Nestlen tai Walmartin kaltaiseksi jättiläiseksi. Alussa tapahtuu aina virheitä, joista voi aina oppia ja liiketoimintaa voi alkaa kasvattaa sitä mukaa, kun oma kokemus, taidot ja erityisesti itsevarmuus alkavat karttumaan.
Yksi maahantuontitoiminnan suurimmista kompastuskivistä on luotettavan toimittajan löytäminen. Lisäksi huomioon tulee ottaa kaikki yritystoiminnasta koituvat kulut. Suomen sisäisiä kuluja ovat tietysti verotus, yritystoiminnan ylläpitäminen, mahdollinen verkkokauppa, työntekijöiden palkat, vakuutukset ja muut yllättävät kulut esimerkiksi onnettomuudet ja muut ei-toivotut odottamattomat tapahtumat. Lisäksi maahantuonnin yleisimpiä maksuja ovat tietysti arvonlisävero ja tullimaksut. Kaikki myytäväksi tarkoitetut tavarat tulee aina tullata rajalla ja EU:n ulkopuolelta tuoduista tavaroista täytyy maksaa vielä EU:n ulkopuolinen vero eli niin sanottu “kolmansien maiden” vero.
Mistä rahaa oman maahantuontiyrityksen pyörittämiseen?
Harvalla riittää omasta takaa pääomaa uuden yrityksen perustamiseen. Erityisesti maahantuonnissa rahaa on osattava panostaa tuotteisiin jo heti alussa, sillä pelkän myynnin lisäksi huomioon on otettava ulkomailta tuotujen tavaroiden verot, tullimaksut ja kuljetuskulut. Halpa tavara esimerkiksi Kiinasta tai muualta Aasiasta ei loppujen lopuksi ole niin halpaa, kuin monet maahantuonnin kuluja tuntemattomat voisivat kuvitella.
Vaikka yrityksen voi aloittaa pienestä, tulee rahaa aina olla yli tarpeen, erityisesti odottamattomien lisäkulujen tai yrityksen kasvusta johtuvien muutosten kattamiseen. Tänä päivänä pankkien ulkopuoliset yritysrahoitukset ovat kasvattaneet huimasti suosiotaan, sillä valitettava tosiasia on, että yhä harvempi pankki lähtee rahoittamaan aloittelevan yrityksen toimintaa. Pankkien ulkopuolinen rahoitus Suomen yritystoiminnassa on tänä päivänä jo lähes 25-30 prosentin luokkaa ja sen uskotaan vain kasvavan lähitulevaisuudessa.
Yritysrahoitusta voi hakea pankkien lisäksi myös sijoitusyhtiöiltä ja enkelisijoittajilta. Tarvittavaa rahoitusta voi saada myös yrittäjän starttirahasta tai muilta valtion rahoitusvirastoilta. Viime aikoina erityisesti aloittelevien yritysten rahoitusmahdollisuudet ovat pienentyneet huomattavasti ja usein paras ja helpoin vaihtoehto voikin olla yrityslaina, jonka suuruus voi vaihdella esimerkiksi muutamasta tuhannesta eurosta jopa useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.
Qred Yrityslaina Oy tarjoaa aloitteleville yrittäjille 2000 eurosta jopa 49 tuhanteen euroon yrityslainaa. Lainan hakeminen on helppoa ja nopeaa, sillä yrittäjän tarvitsee vain täyttää yksinkertainen lainahakemus, jonka jälkeen hän saa jo tunnin sisällä 7 päivää voimassaolevan lainatarjouksen. Lainan voi hyväksyä kätevästi omilla henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Yrityslaina ei sisällä odottamattomia lisäkuluja, eikä lainasta tarvitse maksaa edes avausmaksua, nostokuluja taikka muita tilinhoitokuluja.
Maahantuonti voi liikkeelle lähtiessään tuoda mukavaa voittoa tilipussiin. Tärkeintä ennen yritystoiminnan aloittamisessa on kunnollisen ja kattavan liiketoimintasuunnitelman laatiminen, tarpeelliset valmistelut, markkinatutkimuksen laatiminen ja tietysti oikean rahoituksen löytäminen. Maahantuonnin voi aloittaa myös pienimuotoisena ja sivutoimisena esimerkiksi verkkokaupan avulla. Näin toimintaa voi ensin kokeilla kunnolla ilman suurempia riskejä, jolloin liikeideaa voi testata lyhyellä aikavälillä ja sen onnistuessa siirtyä sitten kokopäiväisesti maahantuonnin pariin.