Tuontiyrityksen perustaminen

Tuontiyritys tarkoittaa yritystä, jonka tavoitteena on tuoda maahan erilaisia tavaroita. Käytännössä tuontiyrityksen perustaminen tapahtuu aivan samoin kuin normaalinkin Suomessa toimivan yrityksen perustaminen. Kaikki alkaa liikeideasta, joka kirjataan paperille. Liiketoimintasuunnitelma tulee tehdä kattavasti ja sitä tulee täydentää tarpeen mukaan. Liiketoimintasuunnitelmaan kirjataan esimerkiksi yrityksen idea, sen potentiaalinen kohderyhmä, yrityksen vahvuudet ja mahdolliset heikkoudet, sen asema suhteessa kilpailijoihin sekä budjetti. Budjetti onkin tärkeässä osassa, sillä lähes jokainen yritys tarvitsee alkupääomaa, jotta sen toiminta voi lähteä kunnolla käyntiin.

Monellakaan aloittavalla yrittäjällä ei ole tarpeeksi säästöjä, jotta yrityksen voisi perustaa ainoastaan niiden avulla. Sen vuoksi onkin tärkeää pohtia, voisiko yritykselle ottaa lainaa. Yrityslainaa voi hakea helposti ja nopeasti netistä. Lainapäätöksen saa yleensä välittömästi ja monesti laina myös maksetaan tilille jopa samana päivänä. Yrittäjien kokemukset Sortterista ovat olleet positiivisia, joten se on hyvä esimerkki sellaisesta lainanvälityspalvelusta, jota jokaisen yrittäjän kannattaa suosia. Sortterin avulla voi kilpailuttaa lainan kuin lainan ja lainaa voi hakea jopa kymmeniä tuhansia euroja. Varsinkin tuontiyrityksen kohdalla budjetti saattaa muodostua suuremmaksi, sillä tavaroiden maahantuonnista koituu aina suuremmat kustannukset kuin jos tavaroita myytäisiin esimerkiksi kotimaassa verkkokaupassa. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon.

Aasia maahantuontimaana

Suomalaisten tuontiyritysten keskuudessa Aasia on noussut merkittäväksi alueeksi, josta tuotteita hankitaan. Luotettavan toimittajan löytäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Jos puhutaan Aasian alueesta, Alibaba on yksi suurimmista ja yritysten keskuudessa luotetuimmista toimittajien kauppapaikoista. Yritys voi pyytää tarjousta, johon toimittajat voivat vastata. Sen jälkeen yritys pystyy ottamaan yhteyttä toimittajiin ja tekemään mahdolliset kaupat. Jos tavaraa ostetaan kuitenkin Aasiasta, kannattaa muistaa, että englannin kielen taito ei välttämättä ole paras mahdollinen. Suomalaisille tuontiyrityksille voikin siis suositella käytettäväksi tulkkia, joka osaa auttaa yritystä ja myös toimittajaa, jolloin vältetään mahdolliset väärinkäsitykset.

Kun tavaraa tuodaan Suomen ulkopuolelta, täytyy yrittäjän selvittää myös tullimaksut. Maahantuotaessa yleisimpiä maksuja ovat tullimaksut ja arvonlisävero. Jos tavaraa tuodaan Euroopan unionin ulkopuolelta, tulee silloin maksaa myös kolmannen maan tullimaksu. Kolmansien maiden tullit vaihtelevat suuresti. Jotkut maista eivät peri ollenkaan ylimääräisiä maksuja, kun taas toiset perivät. Suomeen saapuessa tavarat tulee myös tullata. Kuljetuspalvelu voi hoitaa tullauksen yrittäjän puolesta tai vaihtoehtoisesti yrittäjä voi tehdä sen itse.

Rajoituksia maahantuontia koskien

Joidenkin tavaroiden tuonti Suomeen on kokonaan kielletty. Tämä kannattaa siis ehdottomasti selvittää etukäteen, jotta tavarat eivät jää tullin haltuun. Jotkut elintarvikkeet ja lääkkeet ovat sellaisia, että niitä ei saa tuoda Suomeen. Tulli voi myös asettaa erilaisia kieltoja esimerkiksi jalkineille, leluille ja heijastimille. Varsinkin jalkineiden, lelujen ja heijastimien kohdalla turvallisuus- ja laatuvaatimukset nousevat tärkeään asemaan. Tekstiilien tuomista varten tarvitaan tuontilisenssi. Koska kuluttajia halutaan suojata mahdollisilta väärennetyiltä tuotteilta, sen vuoksi onkin tärkeää hankkia tuontilisenssi ja käyttää ainoastaan luotettavia toimittajia.

Tulli valvoo, että Suomeen tuotavien tuotteiden joukossa ei ole tuoteväärennöksiä tai tekijänoikeuksia loukkaavia tuotteita. Euroopan parlamentti ja neuvosto vaatii jokaista EU-maata valvomaan maahan tuotavia tavaroita ja selvittämään mahdolliset vääryydet. Jokaisen aloittelevan yrittäjän tulisikin huolehtia siitä, että yksikään hänen ostamistaan tuotteista ei loukkaa tekijänoikeuksia, eivätkä tuotteet ole myöskään väärennettyjä. Tällä voidaan suojata kuluttajaa ja samalla myös yritystä. Yksitään tuontiyritys ei halua myytäväksi väärennettyjä tuotteita, vaan yrityksen täytyy pyrkiä myymään laatutavaraa.