Suomen riippuvuus tuontienergiasta tähän päivään asti

Suomi tuo ulkomailta fossiilista energiaa, kuten raakaöljyä, maakaasua ja kivihiiltä. Öljy on tähän päivään asti kattanut lähes 22 %, mutta maakaasun ja kivihiilen osuus on paljon pienempi. Öljyä Suomessa käytetään eniten liikennepolttoaineena, sillä esimerkiksi raakaöljy tullaan aina jalostamaan bensiiniksi ja dieseliksi. Yleisesti fossiilisia polttoaineita, kuten maakaasua on viime vuosina käytetty erittäin vähän. Maakaasun osuus on ollut 35 % ja turpeen 4 %.

Fossiilittomien polttoaineiden osuus on Suomessa koko ajan kasvanut

Puupolttoaineiden, tuulen, veden ja aurinkoenergian osuus myös tuonnissa on koko ajan kasvanut. Omavaraisuusprosentti puun käytössä on huomattava, sillä mustalipeää, kuorta ja sahanpurua syntyy metsäteollisuuden sivutuotteina. Puupolttoaineita tarvitaan lämmön ja sähkön tuotannossa.

Suomessa toimii neljä aktiivisessa käytössä olevaa ydinreaktoria. Reaktoreista kaksi toimii Olkiluodossa ja kaksi Loviisassa. Ydinenergia tuottaa sähköä, sillä ydinpolttoainetta Suomi on tuonut ensisijaisesti Ruotsista, Saksasta ja Venäjältä. Venäjän osuus lähes kaikissa energianlähteissä on viime vuosina ollut huomattavin, eli noin 60-65 yksittäistä vuotta kohden.

Vesivoiman ja tuulivoiman osuus Suomessa on koko ajan kasvanut, josta loistavana esimerkkinä on vuonna 2019 käyttöön otetut 80 aivan uutta tuulivoimalaa. Aurinkopaneeleita on viime vuosina asennettu suomalaisiin kotitalouksiin, mutta silti kulutus on ollut vain 2%.

Ostaminen ulkomaisesta verkkokaupasta

Suomalaiset ostavat paljon ulkomaisista verkkokaupoista. Loistavana esimerkkinä toimii ruotsalainen Zoo.fi-nettikauppa. Tällä hetkellä kyseisestä verkkokaupasta ostava henkilö saa seuraavasta tilauksestaan -15 % alennuksen tilaamalla zoo.fi uutiskirjeen. EU:n sisällä olevasta verkkokaupasta voit vapaasti ostaa lemmikeillesi ruokaa ja hoitotuotteita, kuten esimerkiksi upeat koiransängyt.

Koiranpedit ja koiransängyt kaikenkokoisille koirille ostat helposti valitsemalla haluamasi tuotteen ja ostaessasi yli 50 eurolla saat lahjaksi ilmaisen toimituksen. Muistahan, että kun valitset lemmikeillesi esimerkiksi mukavan pehmoiset ja tyylikkäät koiransängyt voit ostaa samalla kertaa tuotteita myös muille lemmikeille. Zoo.fi-nettikauppa tarjoaa tuotteita kissoille, koirille, pienjyrsijöille, matelijoille, akvaariokaloille ja linnuille.

Tuotteita on Zoo.fi-nettikaupassa yli 20 000, eli jokaiseen makuun. EU:n sisällä ostaminen sujuu siis aivan huoletta kuin Suomesta ostaisit, mutta EU:n ulkopuolella tilanne on toinen. EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista ostaessasi sinun pitää varautua myös tullimaksujen ja mahdollisten arvonlisäverojen maksamiseen.

Mihin lopputulokseen päädytään?

Energian osalta päädytään siihen lopputulokseen, että Suomi ei vielä ole sähköntuotantonsa suhteen omavarainen, sillä nettotuonnilla katetaan ainoastaan noin 5 % energian kokonaiskulutuksesta. Suomen tuonti ulkomailta fossiilisten polttoaineiden osalta loppuu lähitulevaisuudessa kokonaan. Suomen kunnianhimoisena tavoitteena on olla kokonaan hiilineutraali maa vuonna 2035.

Suomi haluaa osaltaan voimakkaasti vahvistaa EU:n päästökauppaa ja kivihiilen tuotanto tulee loppumaan jo vuonna 2029. Suomi pienenä saarena on varautunut logistisiin häiriöihin ympäri vuoden niin sanotun huoltovarmuusvelvoitteen turvin. Huoltovarmuusvelvoite tarkoittaa, että Suomella on varastoituna kahden kuukauden energiankulutusta vastaava määrä joitakin tuontipolttoaineita. Asiasta huolen pitää Huoltovarmuuskeskus. Ulkomaan tuonnista tulevaa maakaasua varastoidaan Suomessa vain 2-3 päivää vastaava määrä, sillä kotitaloudet eivät maakaasua juuri käytä ja yrityksillä on velvoite maakaasun loppuessa käyttää jotakin toista energiamuotoa.

Lyhyesti

Suomi kuuluu osana pohjoismaiseen energiajärjestelmään, johon nykyään kuuluvat myös Norja, Ruotsi ja Tanskan itäosat. Suomella on viime vuosina ollut myös toimivia siirtoyhteyksiä Venäjälle ja Viroon.