
Vanhastaan suomalaiset ovat saaneet kaiken tarvitsemansa kotimaasta: jos jotain ei tehty itse, se ostettiin markkinoilta ja toreilta. Oltiin omavaraisia ja panostettiin sellaisiin tuotteisiin, joita ei tarvinnut ostaa kuin vain kerran. Toisin on nykyään, kun tavaraa tilataan ulkomailta ja varaudutaan siihen, että se kestää vain kaksi tai kolme vuotta.
Vaikka moni meneekin edelleen hinta edellä, yhä useampi haluaa ostaa kestävämpää tavaraa ja kuluttaa vastuullisemmin. Tämä on ollut Suomessa trendi jo jonkin aikaa ja yhä useampi on suorastaan kyllästynyt siihen, että huonolaatuista tavaraa pitää ostaa parin vuoden välein. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että merkittävä osa tavarasta tulee tuontitavarana Suomeen, mutta se ei ole niin huono juttu kuin voisi luulla.
Tuontiyritykset laajentavat tarjontaa
Tuontiyritykset huolehtivat siitä, maailmalla tuotettu tavara löytää tiensä Suomen markkinoille ja lopulta kuluttajien koteihin. Yritykset työskentelevät yhdessä viranomaisten kanssa ja varmistavat, että tavaran laatuvaatimukset on täytetty siinä missä kotimaistenkin tuotteiden kohdalla. Esimerkiksi EU:n kohdalla laatuvaatimukset ovat samat koko unionin alueella ja tuontiyritykset pääsevät kerralla käsiksi koko unionin markkinoihin.
Otetaanpa yksi esimerkki: jotain mitä kaikilta takuulla löytyy. Monien kohdalla keittiön matot ovat tuontitavaraa. Tämä johtuu siitä, että Suomessa ei enää ole isoja ammattimaisia keittiömattojen valmistajia. Niitä sen sijaan löytyy ulkomailta, ja ne ovat tehneet mattoja jo vuosikymmeniä. Kokemusta on siis melkoisesti, ja mikäli osaa valita oikeanlaisen toimittajan, matto kestää hyvin aikaa ja on uudenveroinen myös seuraavan sukupolven kodissa.
Kumpi painaa enemmän?
Mattoesimerkistä jää käteen kysymys siitä, kumpi on sinulle kuluttajana tärkeämpää: kotimaisuus vai kestävyys. Ja vaikka molempiakin on mahdollista saada, tällaisen tuotteen hinta menee yleensä oman kipukynnyksen yli. Toisaalta esimerkiksi suomalaisten vaatteiden kohdalla kannattaa arvioida hieman tarkemmin korkeaa hintaa ja miettiä niitä ennemmin investointina.
Suomessa osataan valmistaa kestävää tavaraa, mutta kuten muuallakin maailmassa, tämä on melko alakohtaista. Tiettyjä tavaroita on melkeinpä pakko tuoda maahan, sillä niitä ei yksinkertaisesti pystytä valmistamaan Suomessa. Esimerkiksi kaikkien käyttämä älypuhelin tulee kaupan hyllyyn tuontiyrityksen kautta, ja tämä on siinä mielessä oikein hyväksyttävää, jos valitsee kestävän mallin.
Tuontitavara ei ole pahasta. Kuten jo sanottu, tuontiyritykset laajentavat Suomen markkinoita ja tarjoavat toisinaan hyvinkin kestäviä vaihtoehtoja. Huolestuneen kuluttajan ei tarvitse palata omavaraisuuden aikaan, mutta silmät kannattaa kuitenkin pitää auki ja varmistaa, että ulkomailta tuotu tavara on samalla tasolla kuin kotimainenkin.